KynoFlow

Verbeter de kwaliteit van leven van je actieve hond!

Je stopt veel tijd in jouw hond. Gaat lekker wandelen, zorgt goed voor hem of haar. En jullie ondernemen samen leuke activiteiten. Of dat nou gehoorzaamheidstrainingen, sportactiviteiten, hersenwerk, speuren en andere activiteiten, het gaat erom dat je samen lekker bezig bent.

Het is niet alleen leuk, maar we houden onze honden hiermee ook fysiek en mentaal fit.

Hoe goed we ook zorgen voor onze hond, ziekte en blessures komen nog steeds voor. Een dierenarts of fysiotherapeut kan dan helpen. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Als hondenmasseur werk ik veel met honden met een aandoening. Dat kan zijn na een operatie, als een hond HD of ED heeft, maar ook artrose komt veel voor in mijn praktijk. Ik hoop jullie met deze tips te helpen om blessures en artrose zoveel mogelijk te voorkomen.

Voorkomen van blessures

We kunnen spier gerelateerde problemen en spanningsproblemen voorkomen door regelmatig onze honden te masseren en goed te stretchen. Dit houdt de hond fysiek en psychologisch in balans, zodat hij de souplesse van een jonge hond behoudt als de leeftijd toeneemt. Massage ontspant de spieren en is een uitstekende manier om uw hond te laten ontspannen na een lange wandeling of fiets sessie. En het is leuk!

Probeer dit maar eens bij jouw hond: laat je hond bij je zitten of liggen. Leg je hand op zijn schouder en maak met je vingertoppen kleine, zachte, langzame cirkelbewegingen. En kijk hoe je hond reageert. Als je het goed doet en hij vind het fijn, zal je zien dat zijn oogjes zachter worden. Hij ontspant!

Daarna kan je de cirkelstrijking langs (niet op!) de hele wervelkolom uitvoeren.

Door dit te doen voordat je een flinke fysieke inspanning vraagt van de hond, maak je de spieren klaar voor actie. De doorbloeding verbetert, de spieren worden warm en de kans op blessure vermindert.

 

Stress en dan?

Een hond met stress heeft last van korte en stijve spieren. Wanneer dit het geval is, wordt er druk uitgeoefend op de gewrichten wat vervolgens kan leiden tot verminderde mobiliteit. Dit 'wurgt' de bloedvaten en vermindert de bloedsomloop. Spieren, gewrichten, pezen en ligamenten krijgen dan onvoldoende voeding en minder zuurstof. Verminderde bloedstroom betekent ook dat afvalstoffen die in de spieren wordt opgehoopt, niet van nature wordt afgevoerd. De hond wil wel en zal ook bewegen. Maar met stijve spieren is de kans op een blessure veel groter. Afstoffen worden niet goed afgevoerd, hond gaat anders bewegen…. Een vicieuze cirkel ontstaat. De oorzaak van de stress achterhalen, het lichaam laten ontspannen door massage kan helpen de kwaliteit van leven voor jou en je hond te verbeteren.

 

Artrose

Een andere ziekte die de mobiliteit van onze honden kan verminderen is artrose. Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. Het ontstaat doordat er gewrichtskraakbeen verloren gaat. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht die zorgt voor het soepele bewegen van een gewricht. Door de vermindering van het kraakbeen en ge gewrichtsvloeistof schuren de botten in een gewricht over elkaar en dit zorgt voor pijn. Artrose komt niet alleen voor bij de ouder wordende hond. Ook jongere honden kunnen artrose krijgen door verwondingen of de combinatie van overgewicht en te weinig oefening. Een algemeen symptoom van artrose is stijfheid en kreupelheid. Studies op honden hebben aangetoond dat regelmatige massage gedurende een langere periode de effecten van artrose verkleinen. Ook hier geld weer: voorkomen is beter.

 

Massage

Massage is  een effectieve manier om spier gerelateerde problemen en spanningsproblemen te voorkomen en de kwaliteit van het leven van je hond te verbeteren, maar vooral ook blessures en de kans op artrose te verkleinen. Met dagelijkse oefeningen tijdens de wandeling en 1 keer per week een lekkere ontspanningsmassage bereik je al heel veel. Massage is een leuke manier om de band met je hond te versterken en je hondenvriend zal er zeker van genieten. En het is niet moeilijk, ook jij kan het.

 

Wat biedt KynoFlow?

KynoFlow biedt zorg voor jouw hond. Hierbij kan je denken aan massage, body & balans lessen en bewegingstherapie.

Ik combineer massage met specifieke oefeningen voor de ontspanning van spieren. Ook voor de chronische gevallen die een gevolg kunnen zijn van een trauma uit het verleden, compensatie in het lichaam door een ziekte of steeds terugkerende stress en beweging biedt KynoFlow veel mogelijkheden. Een bijkomend voordeel is dat ik bij je thuis komt.

Als eigenaar speel je een onmisbare rol in het leven van jouw hond. Daarom vind ik het zo belangrijk om jou als eigenaar bij elke consult ook massage technieken te leren zodat jij dit samen met je hond kan doen.

Maar ik geef ook diverse workshops. Hieronder een paar voorbeelden. Kijk ook op mijn website www.kynoflow.nl voor meer opties en data.